Yeni Adalet Binasının Temeline 15 Yıl Sonra Ulaşıldı!..

ADALET BAKANI YILMAZ TUNÇ, MALATYA'DAKİ SIKINTININ FARKINDA... Temel atma töreninde işin bitiş süresinin 700 günden aşağıya indirilmesiyle ilgili 500 günde bitirilmesi sözünü firma yetkilisinden alan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Firmamız da bu yönde gayretini gösterecek ve 500 gün içerisinde inşallah Malatya’mızın yeni adalet sarayını Malatyalıların hizmetine sunmuş olacağız” dedi.

Yeni Adalet Binasının Temeline 15 Yıl Sonra Ulaşıldı!..
A- A+ PAYLAŞ
Paylaş
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit

Malatya’nın 15 yıldan beri gündeminde bulunan Malatya Adalet Binasının yapımı için düzenlenen temel atma töreni Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un katılımı gerçekleştirildi. Çevre yolu üzerinde bulunan Adliye binası ise 6 Şubat depremlerinde ağır hasar görmüş ve yıkılarak enkazı kaldırılmıştı.

Türkiye’de ve depremi bölgesi 11 elde şu anda Adalet Binası olmayan tek il olan ve 7 ayrı binada vatandaşın adalet aradığı Malatya’da yeni Adliye binasının yapımı için Yeşiltepe’de Askeri Hastanenin bulunduğu bölgede temel atma töreni gerçekleşti. 

-“Çağın ihtiyaçlarına cevap verecek düzeyde çalışma ortamları sağlanabilecek”

Malatya Cumhuriyet Başsavcısı Ömer Mete, “Yaşanan depremler neticesinde Malatya Adliye binamız ağır hasarlı hale gelmiş, sonrasında yıkılmış, Sayın Bakanımızın talimatlarıyla Yeni Adalet Binamızın proje çalışmaları ve ihale süreci hızlıca tamamlanarak yapım süreci başlamıştır. 700  gün içerisinde tamamlanacak hizmet binamız faaliyete başladığında farklı yerlerde bulunan hizmet verilen tek çatı altında toplanarak meslektaşlarımızın ve avukatlarımız için verimli ve çağın ihtiyaçlarına cevap verecek düzeyde çalışma ortamları sağlanabileceği gibi vatandaşlarımızın da adalete erişimi kolaylaşacaktır.  Yapımına başlanılan hizmet binamız yüz dönüm arazi üzerine kurulu, üç blok ve yedi kat olarak inşa edilecek olup,  86 bin metrekare kapalı alana sahiptir.  Adliyemizde 100 adet duruşma salonu, 158  hakim odası, 90 adet savcı odası ve 102 kapalı olmak üzere toplam 859 araçlık otopark bulunmaktadır.  Adliye binamız modern mimarinin tekniklerini öncülük eden ve yenilik getiren bir proje olmasının yanında ileri teknolojiyle de donatılmış çağımızın İhtiyaçlarına cevap verebilecek ve engelli vatandaşlarımızın tüm ihtiyaçlarını karşılayabilecek şekilde dizayn edilmiştir. Bu kapsamda hizmet binamıza yenilenebilir enerji kaynağı olan güneş panelleri, peyzaj sulama sistemlerinde kullanılmak üzere yağmur suyu depolama üniteleri ve elektrikli araçlara yönelik otopark bölümleri gibi birçok teknolojik donatı bulunmaktadır. Ayrıca adliyemizin kurulacağı arsanın giriş tarafında bulunan, çoğunluğu korunmuş mevcut ağaçların bulunduğu alana da yapı getirilmemiştir. Mevcut hizmet binalarının tek çatı altında toplanması ve yargılama faaliyetlerinin sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi adına şehrimiz için çok önemli olan yeni adalet sarayımızın projesinin tamamlanması ve yapımına başlanmasından dolayı desteklerinden ötürü sayın bakanımıza, milletvekillerimize ve bakanlığımızın kıymetli bürokratlarına şükranlarımı arz ediyorum.”

-“Adalet kavramı yitirdiği zaman insanlık kavramından çıkmış olur”

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, “Bugün Cuma, aziz bir gün ve aziz günde hayırlı bir işin temelini atmak üzere burada toplanmış bulunuyoruz. Malatya Adalet Sarayımızın mal hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum. Tabii Sayın Bakanımız da burada, Adalet Sarayı bütün şehirlerde çok önceleri yapıldı. Malatya’da biraz gecikildi. Hani geciken adalet, adalet değildir, mantığı içerisinde değerlendirdiğimiz zaman sağ olsun Sayın Bakanımız göreve başladığında Malatya Milletvekilimiz Bülent Tüfenkci bey ile beraber, kendilerine hem hayırlı olsun ziyaretine, hem de bu adliye sarayının bir an yapılması noktasındaki talep ve isteklerimizi ilettik. O süreçte esasında bir ihalesi yapıldı. Fakat o ihale bir türlü gödük kalınca, tekrar yeni bir ihale yapılarak bu aşamaya geldik. Biz Malatya Büyükşehir Belediyesi olarak, diğer kamu kurumu kurum ve kuruluşlarına hem yer tahsis etme noktasında, hem yer yapma noktasında hakikaten Türkiye'de örnek bir belediyecilik anlayış gösteriliyor. DSİ binasının yapılması olsun, askeri kışlaların yapılması olsun, kütüphanelerin yapılması olsun, hanların hamamların, kervansarayların, kümbetlerin, türbelerin yapılması olsun, sosyal testlerin yapılması olsun, bu konuda hakikaten bu görev içerisine girmedik. Burada da 100 arazimizi adliye sarayının yapılması noktasında Adalet Bakanlığına tahsis ettik. Ve inşallah Adalet Mülkün temelidir anlayışı içerisinde, yani adalet devletin temelidir, adalet kavramı yitirdiği zaman insanlık kavramından çıkmış olur. O bakımdan adaletin bir an önce tecelli etmesi noktasında adalet sarayı yapılması gerekiyor. Şu anda Malatya’da, 7 ayrı mekanda adalet ihdas etmeye çalışılıyor.  Tabii ki hakimlerimizin evleri yok, Savcılarımızın evleri yok, duruşma salonları yok. Ben inanıyorum ki biraz sonra Sayın Bakanımız da bir müellif firmaya gerekli talimatları vererek, buranın 700 gün iş bitirme süresini, 86 bin metrekarelik alanın hızlı bir şekilde yapılması noktasında gerekli talimatları olacaktır diyorum.”

-“Depremle beraber bu ihtiyaç çok daha fazla acil hale geldi”

AK Parti Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkci, “Esasında AK Parti hükümetlerinde Malatya'ya ve Türkiye'ye çok şeyler yapıldı. Malatya'da eksik kalan adliye sarayımızı depremden önce planlanıyordu, projeleri vardı. Ama depremle beraber bu ihtiyaç çok daha fazla acil hale geldi. 7 yerde diyorlar arkadaşlar esasında 8 yerde bölünmüş vaziyette adliyeye hizmet vermeye çalışıyor. Avukat arkadaşlarımız isyanlarda ve sürekli bizlerle Baro Başkanımızla irtibat halindeler. İsyanlarını dile getiriyorlar. Bugün o isyanları da dindirme adına bu temeli atarken inşallah kısa zamanda biteceğine de inanıyorum. Ben bütün adalet  bakanlarımıza,  milletvekillerimize, belediye başkanımıza teşekkür ederken, baro başkanımıza, teşkilatlarımıza teşekkür ederken inşallah açılışı da nasip olur. Bu adliye sarayının Malatya'mıza, bölgemize hayırlar getirir diyorum. Bölge Adliyesini, BAM’ı da yapacağız Allah’ın izniyle.” şeklinde konuştu. 

-“Buradaki sürenin 700 gün olmasını biraz fazla olduğunu değerlendiriyoruz”

Malatya Valisi Ersin Yazıcı ise törende şu konuşmayı yaptı, “1.237 vefatı olan, 6 bin 144 yaralısı olan, depremde bina sayısı bakımında en çok mağdur olan ikinci olan Malatya’mızda şu anda 117 bin 200   vatandaşımız konteyner kentlerde yaşamakta.  Devam eden 14 bin 300 TOKİ konutumuz, 7 bin 400 kırsal alanları köy konutları diye ifade edeceğimiz konuklarımızın inşaatı devam ediyor. Şu anda 5 bin 140 TOKİ konutu, 1040 kırsal konut kura çekilmek üzere hazır. Tamamlandı, inşallah çok kısa bir süre içerisinde 6 bin küsur konutumuz hak sahiplerine teslim edilecek. Bunun yanında çarşı merkezi olarak ifade ettiğimiz 500 dönümlük alanda 9 bine yakın iş yeri, 6 bine yakın konut yapımına başlandı. İnşallah iki yıl içerisinde çarşı diye tabir ettiğimiz Akpınar, Saray Mahallesi, Kışla, İnönü, Niyazi Mısri Caddesi, yani şehrin kalbi olarak ifade ettiğimiz nokta Allah’ın izniyle en fazla 2 yıl içerisinde ayağa kalkmış olacak. Dolayısıyla Malatya'mızda şehrin kalbi olan çarşının ayağa kalkmasıyla birlikte morallerin yükseleceğini değerlendiriyoruz Hep birlikte gayret içerisindeyiz. Tüm siyasilerimiz, bürokrasi, STK'larımız hep beraber Malatya'nın bir an önce ayağa kalkması için büyük bir gayretin içerisindeyiz. Ve inanıyoruz ki güçlü devletimiz, güçlü hükümetimiz, Malatya’mızı kısa bir sürede ayağa kaldırmış olacak. Tabii ki adalet mülkü temeli. Şu anda 6-7 farklı noktada adalet hizmeti sunulmaya çalışılıyor. Bunun zorluklarını zat-ı alilerinizi iyi biliyor sayın bakanım. Güçlük çekiliyor, vatandaşımız mağdur oluyor, sıkıntı yaşıyor.  Dolayısıyla bu adalet binası, adalet sarayına çok ciddi ihtiyacımız vardı. Sayın bakanım, bu sebeple buradaki sürenin 700 gün olmasını biraz fazla olduğunu değerlendiriyoruz. Bu sürecin daha öne çekilip daha kısa sürede bu binanın Malatya’mıza hizmet etmesini sizlerden istirham ediyoruz. Zat-ı alilerinizin takdiriyle inanıyoruz ki bu süre bir miktar kısaltılabilir.” 

-“Bilirkişi raporlarının çok sağlıklı olması noktasında yargımız özen gösteriyor”

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerde Adalet Bakanlığı’na bağlı 90’lı yıllarda yapılan binalarda büyük hasar meydana geldiğini söyleyen Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 2’si müstakil 15 adliyenin ağır hasa aldığını kaydederek, “Bu binalarla ilgili inşa sürecimiz devam ediyor. 11 cezaevimiz depremde ağır hasar gördü ve 11 cezaevinden 12 bin mahkûmu başka illerdeki cezaevlerine aktarmak zorunda kaldık ve oralarda hâlâ onlar barınmaya devam ediyorlar. Tabii depremin diğer boyutu bu binalardaki kusur durumunun tespitiydi ve sonrasında da açılan soruşturmalar. Bu soruşturmalarda şu anda devam ediyor. 2 bin 825 kişi bu soruşturma kapsamında adli işlem gören; şu anda tutuklu olarak devam eden 267 kişi var, 984 kişi hakkında da adli kontrol tedbiri uygulandı. 812 dosyada bilirkişi raporları geldi. Tabii bu bilirkişi raporlarının çok sağlıklı olması noktasında yargımız özen gösteriyor. Üniversitelerimizin yetkin bilirkişilerine gidiyor ve sayfalarca özellikle her bina bakımından her binanın özelliği bakımından tüm deliller ışığın içerisinde o binadaki, yapımdaki kusurlar tespit edilerek yargılamaya esas teşkil eden bilirkişi raporları hazırlanıyor. Şu anda bin 783 dosya bilirkişi incelemesinde bin 7 dosyada bilirkişiye gönderilmek üzere diğer evrakları toparlanmaya çalışılıyor. 369 iddianame hazırlandı ve bunların davaları açıldı ve yargılamalar bu kapsamda devam ediyor. Yine 275 iddianamede kabul aşamasında söz konusu” bilgisini verdi. 

-54 bin 436 dava açıldı

“Deprem soruşturmalarının gecikmeksizin sonuçlandırılması noktasındaki gayretinizi de tüm yargı mensuplarımız devam ettiriyor” diyen Bakan Tunç, şunları kaydetti:

“Deprem bölgesinde karşılaştığımız yargısal problemlerden biri de; idari davalar. İdari davalar bakımından vatandaşlarımız özellikle hasar tespiti ve yıkım kararlarına ilişkin davaların açılması söz konusu oldu. Bu kapsamda 54 bin 436 dava açıldı, 42 bin 359’u da yıkım kararı ve hasar tespitine ilişkin davalar. Bunlardan 24 bin 354’ü hakkında karar verildi. 4 bin 496’sında da vatandaşın talebinin haklı olduğu ve o binanın yıkılmaması gerektiğine karar verilmiş oldu. 20 bin 377 binada da keşif kararı alındı, hızlı bir şekilde keşifler yapılıyor. 17 bin 814’ünün keşfi yapıldı. Şu anda onların bilirkişi raporları bekleniyor ve bilirkişi raporları geldiğinde de hemen kararlar verilerek idari yargıda da bir gecikmeye neden olunmaması noktasındaki yargımızın da önemli gayreti var. Burada yargıyı hızlandırmak, idari davaların gecikmeden şehirlerdeki o hasarlı, ağır hasarlı binaların insan sağlığını hayatı tehdit eden o binaların bir an önce yıkılmasıyla ilgili süreçlerde yargının gecikmeye neden olmaması için bir kanun düzenlemesi gerekmişti. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde bir kanun değişikliği yaparak idari yargılama usulü kanunumuzda süreleri kısaltarak ve bölge dışından da bilirkişi tayin edilebilme imkânını getirerek buradaki süreçleri de hızlandırdık. İdari yargıda 750 gün sürecek olan bu davalar, son yapılan kanun değişikliğiyle 170 güne kadar düşürmüş oldu.”

Deprem bölgesinde yargının artan iş yükünü karşılayabilmek için de gerekli tedbirleri aldıklarını ifade eden Bakan Tunç, “Bu anlamda da bölgede ikisi adli yargı istinaf dairesi olmak, üçü de bölge idare istinaf dairesi olmak üzere 5 istinaf dairesi açıldı. Yine 8 adli yargı ceza mahkemesi, 50 adli yargı hukuk mahkemesi, 21’de yeni idare mahkemesinin kurulmasını sağladık. İdari yargıdaki hakim sayısını 47 ilaveyle 226 çıkardık. Adli yargıdaki hakim sayısını da 194 yeni hakimle 2 bin 631 çıkardık. Böylece bölgeye 241 yeni ilave hakim ve savcı atamasını gerçekleştirmiş olduk. Tabii deprem bölgesi özellikle cumhurbaşkanımızın deprem bölgesi önceliğimizdir düşüncesinden hareketle yatırım programında deprem bölgesindeki illerimize daha ağırlık verdik. Bu kapsamda Adalet Bakanlığı olarak Malatya’nın da dahil olduğu 11 vilayetimizde 24 adet adalet hizmet binasını yatırım programına almış bulunuyoruz. 14 ceza infaz kurumumuz ve denetimli serbestlik hizmet binalarımızı da yatırım programına aldık. Yine 39 ayrı bölgede il merkezleri ve ilçe merkezleri depreme maruz kaldığımız yerlerde adliye konutlarımızı da yatırım programına aldık bu kapsamda da 2 bin 304 adet adliye konutu sağ hakimlerimiz savcılarımız ve adliye personelimizle barınabileceği konutların proje ve yapım ihalesi süreçlerinde başlatmış bulunuyoruz” diye konuştu.

-“7 ayrı yerde ve şehirden uzak mekânlarda çok sıkıntı çekildiğini bizlere iletildi”

Malatya’nın ihtiyacını karşılayacak büyük bir adliye binası yaptıklarını dile getiren Bakan Tunç, “Deprem sonrası 6-7 farklı binada sıkıntı çekildiğini biliyoruz. 7 ayrı yerde ve şehirden uzak mekânlarda çok sıkıntı çekildiğini bizlere iletildi. Bunun farkındayız. Bunu da inşallah kısa süre içerisinde bu binayı yaparak bu sıkıntıyı inşallah çözeceğiz. 100 bin metrekare alana sahip burası ve üzerinde inşa edilecek olan adalet sarayının içerisinde 249 hakim ve savcı odası olacak 100 adet duruşma salonu bulunacak” dedi. 

“1 Milyar 461 Milyon TL’nin tamamına yakını ödenek olarak ayrıldı”

Bakan Tunç, yeni adliye binasının sözleşme bedelinin bugün itibariyle bir milyar 461 milyon liraya tekabül ettiğini belirtti.  Sözleşme bedelinin tamamına yakınının ödenek olarak ayrıldığını kaydeden Bakan Tunç, şunları söyledi: “Tabii tamamına yakınının ayrılması şu demek; müteahhit firmaya elini çabuk tut demek. Yeter ki sen inşaatı yap, para hazır demektir. Burada 2 yıl gibi bir süre öngörülüyor 700 gün. Şimdi parası hazır ve önem verdiğimiz bir yatırım. Yargının ve vatandaşlarımızın da önemli bir ihtiyacı.”

Firma yetkilisini kürsüye davet eden Bakan Tunç, “Bir milyar 200 milyon TL ödenek ayrıldı. Yani tamamına yakını 2024 yatırım programına ayrılmış oldu” ifadelerini kullandı.  İşin bitiş süresinin 700 günden aşağıya indirilmesiyle ilgili 500 günde bitirilmesi sözünü firma yetkilisinden alan Bakan Tunç, “Firmamız da bu yönde gayretini gösterecek ve 500 gün içerisinde inşallah Malatya’mızın yeni adalet sarayını Malatyalıların hizmetine sunmuş olacağız” dedi. 

-Malatya’ya Adli Tıp Bölge Başkanlığı Kuruluyor

Bakan Tunç, Adalet Bakanlığı olarak Malatya için önemli projeleri yatırım programına aldıklarını ifade ederek, “Malatya Adli Tıp bölge Başkanlığı çevre illere de hizmet edecek. Malatya Adli Tıp bölge Başkanlığı, 16 bin 69 metrekare kapalı alana sahip olacak. Üniversitemizin arsasından bize yer ayrıldı. Malatya Adli Tıp bölge Başkanlığımızın inşasına başlayacağız. İhale sürecini gerçekleştirdikten sonra temeli atılacak” bilgisini verdi. 

-BAM Malatya’da Faaliyete Geçecek

Bakan Yılmaz Tunç, Bölge Adliye Mahkemesi de Malatya’da faaliyete geçecek. Mahkemeyi kurduk, binasını da yaptıktan sonra faaliyete geçecek. 22 bin 750 metrekare kapalı alana sahip olacak mahkeme binamızı da 2024 yatırım programına aldık” diye konuştu

Haberle İlgili Diğer Fotoğraflar

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.